Leuke referentie

Honza Fuciman welke samen met opa jan vliegt in Tsjechië heeft een paar jaar terug hier duiven gekocht voor het marathon spel. In 2019 heeft hij een dochter van Bonefatius x het kadootje gehaald. Ze is gekoppeld aan een duif van Wim Weerink met veel jellemabloed. Een  dochter van 2020 doet het nu erg goed  op de zware daagse vluchten. Er word vanuit Tsjechië in Noord Duitsland tot België gelost dus Noordwesten tot westlijn. Ik beschrijf de vluchten interprovinciaal wat te vergelijken is met onze sectoren. De duivin is door Honza tot Simona omgedoopt en vloog het volgende rijtje afgelopen maand bij elkaar; 

46. Iprov Cloppenburg 794 km

38. Iprov Borken 848 km

3.    Iprov Brussel 1010 km 

Als je dan ook bedenkt dat ze in  Baska, in de bergen,  wonen maakt de prestatie des te bijzonderder

 

 

 

seizoen 2022

Het seizoen is in het water gevallen. De duiven werden vanaf half mei minder, dit viel samen met een periode van noordwestenwind. naast deze harde wind ging het ook erg stinken in mijn tuin. Heb ze op Limoges gehad en dat viel op zijn zachts gezegd niet mee, de duiven die thuis kwamen hadden eek een erg rode keel, om deze zelfde reden had ik ook al een aantal niet gekorfd. In de aanloop na St Vincent bleven de rode kelen. Heb de duiven na Limoges allemaal een geelpil opgestoken iets wat ik in drie jaar niet meer gedaan had . Heb de duiven voor St Vincent ook laten onderzoeken maar er was niet heel veel aan de hand buiten dat de onderzoeker vond dat ze wel een erg rode keel hadden 

Ook st Vincent ging belabberd, buiten dat het een hele zware vlucht was kwamen ze ook slecht. In de week na St Vincent begonnen de duiven en de kippen heel veel te slikken  en hadden een rode keel. Bij onderzoek kwamen er vlokken in het slijmvlies naar voren iets wat volgens de onderzoeker op vervuiling kan wijzen. 

De link werd in mijn hoofd gelegd, bij onze achterburen is afgelopen winter de afvoer van het lashok verplaatst en zit nu op een hoogte van 1 meter ongeveer 7 meter van het hok.

Als ik zelf te lang in de tuin ben en ze zijn aan het lassen met de wind uit het noordwesten heb ik problemen mijn mijn slijmvliezen en bij erge dagen word ik misselijk als ik in de tuin ben. Heb inmiddels een goed onderhoud met de buren gehad en ze zullen er alles aan doen om het probleem voor de volksgezondheid te verbeteren. Ik vermoed dat ook mijn duiven er van mee gaan profiteren maar goede dingen kost tijd . Ik heb besloten niet verder te vliegen dit jaar op de marathon alleen vluchten gebruik om ze ervaring op te laten doen.

 

 

Bergerac (Libourne) 2021

Wat een kutvlucht!! Het waaide windkracht 5 uit het zuidwesten dus de duiven stormden voor een groot deel door de nacht heen de eerste aankomsten bij ons in de regio waren om 3.10 uur in de nacht, ook al hadden we geen volle maan en een donkere regenachtige nacht. De hele ochtend hadden we in het uiterste noorden met pittige regenbuien te maken welke de vlucht ongetwijfeld beïnvloed hebben. Toch vielen hier in de regio genoeg duiven dus hadden ze hier ook kunnen zijn. Zonder in de nacht te vliegen zouden de duiven rond 10.00 uur hier kunnen zijn, conclusie mag zijn dat ik geen nachtvliegers heb uiteindelijk zijn 14 van de 15 duiven hier weer gearriveerd en had ik 5 prijzen.

10.18 uur 340e NPO 20-114 uit jonge Tjallingi x Fiona ( klz kadootje)

10.28 uur 376e NPO Rex (inteelt Kadootje)

10.33 uur 390e NPO kld Elin (achterkleinkind Kadootje)

11.14 uur 573e NPO Neon (klz kadootje)

11.27 uur 624e NPO 20-113 jonge Tjallingi x Fiona (klz kadootje)

 

 

Dax 2021

Ik had er 2 uit de Barcelona ploeg gehaald voor Dax omdat ik er in de afdeling Friesland96 zo goed voor stond. Dax leek een heel makkelijke vlucht voor veel duiven, na 2 uur waren de prijzen al verdiend. De 2 van mij zijn echter niet op het hok terug gekeerd. Je hoorde en las meer dat de eersten heel goed kwamen maar na een bepaald uur zijn er geen of nauwelijks duiven terug gekeerd, wat daar de oorzaak van is.. geen idee

 

Barcelona 2021

Ik had 6 mee naar Barcelona waarvan er 4 al eerder de reis hadden voltooid. Tot mijn verbazing werd er op vrijdag om 6.45 uur al op de Belgische site vermeld dat de vlucht was uitgesteld. Vooral omdat dit al zo vroeg werd gemeld en de berichten voor de dagen erna voor Nederland alleen maar slechter waren. Ook zaterdag stond er een hele vroege afgelasting op de site. Een heel vervelend gevoel bekroop me. De berichten voor maandag en de dagen daarna waren bar en boos voor Noord oost Nederland. Een groot onweersgebied stond gepland voor maandagmiddag. Zondagochtend werden de duiven op tijd gelost. Achteraf is gebleken dat er spelletjes zijn gespeeld door de lossingscommissie en er is geen overleg geweest tussen lossingscommissie en con voyeurs  Het is echt belachelijk dat er persoonlijke belangen de dag en tijd van lossing bij deze commissie leidend zijn!!! Door dit besluit waren we in Noordoost Nederland bij voorbaat bijna kansloos. Wel kwam er nog een duif van Ronnie Leusink door, waarvoor hulde!!! We hebben hier vanaf maandagmiddag 13.00 uur tot woensdag middag 13 uur geen sprankje zon meer gezien, de lucht was diep en egaal grijs. Woendsdagmiddag brak de lucht een paar uur open, het duurde dan ook niet lang voordat mijn eerste duif arriveerde. De doffer was totaal niet moe. Het zou me niet verbazen dat hij vlak in de buurt een paar dagen heeft gezeten hij kwam uit het zuidoosten aanvliegen. De lucht trok woensdagavond weer helemaal dicht en bleef dit tot vrijdag ochtend. Ook toen een paar uur na het openen van de lucht kwam mijn 2e duif aan, zelfde verhaal duif zag er al weer redelijk uitgerust en hersteld uit. Vermoedelijk heeft hij ook op een gaatje in de lucht gewacht. Het weer werd vanaf vrijdag goed en zondagavond arriveerde nr 3 deze leek voordat ze arriveerde hard aan het werk te zijn geweest. Mijn 3 beste duiven heb ik tot op heden ( 20-08-21) nog niet meer gezien deze hadden alle 3 de de zware editie van vorig jaar met succes afgerond mijn 1e, 2e en 3e duif van 2020. Als er geen maatregelen worden getroffen tegen deze commissie of bestuur van de Belgische bond vlieg ik mijn geliefde Barcelona niet meer ik geloof namelijk niet in een bond die zich laat leiden door persoonlijke belangen.

 

 

 

Bressols ( Cahors) 2021

Volgens de lossingsberichten was de wind zuid, maar in de praktijk moesten de duiven over een grens van verschillende windrichtingen en onweer storingen, ik had er 7 mee op een afstand van 1098 km. Neon, Leon en Rex gingen voor de derde keer de mand in. De eerste duif viel in Warns om 7.54 Ik moest toen nog 5 uren wachten tot Neon op de zonnepanelen landde. Het werd wederom een vlucht waar weinig duiven van nakwamen dit zien we dit jaar heel veel valt me op. 

 • 12.52 Neon 26e NPO
 • 15.28 219e NPO zoon Beeksma x Geesje
 • 15.56 250e NPO Rex
 • 16.08 258e NPO Leon

 

tussenstand na 4 van de 6 vluchten;

In afdeling Friesland96 nu 3e aangewezen, 11e onaangewezen.

1e Neon, 8e Rex en 15e Leon duifkampioen in de afdeling.

 

In het NIC 3e onaangewezen, 1e aangewezen, 2e keizer.

1e "Neon", 4e "Rex", en 7e "Leon" duifkampioen

 

 

 

 

Perigieux 21

Het weekend werd er veel onweer en storingen voorspeld, toch was er een opening om te lossen, de duiven gingen vrijdag om 15.30 uur de lucht in met zuidenwind. Het leverde dan ook veel nachtvliegers op. Mijn duiven zijn nooit heel vroeg met wind op de staart. Ik had 9 mee en er zijn 7 thuis gekomen, helaas zijn mijn 1e en 3e getekende nog onderweg. uiteindelijk draaide ik 5 van de 9 in de prijzen

 • 8.29 137e Leon NPO uit Mooie Schalie x Elin  
 • 8.46 199e NPO uit Beeksma x Lady Tjallingi
 • 8.55 206e NPO uit Beeksma x Geesje

 

 

Arlon 21

Het zelfde weekend als Arlon had ik mijn andere duiven mee maar Arlon om weer wat km te maken, tot mijn grote verbazing viel er hier erg vroeg een duif wat uiteindelijk een 2e NPO opleverde. Normaal klok ik deze duiven nooit van de midfond maar omdat de duiven van Perigieux ook in de klok zaten durfde ik niet het risico te nemen om deze er uit te laten halen. Dat het weer niet deugde werd duidelijk nadat ik een vroege duif pakte want een marathonduif staan normaal gesproken niet zo vroeg in de uitslag.

 • 14.20 2e NPO  Mooie Schalie x Elin

 

 

 

 

 

St Vincent 21

Het was helemaal niet het plan om mee te spelen op St Vincent, ik had 2 jarige die het zouden moeten doen. De duiven waren echter zo mooi dat ik het toch maar wilde proberen met 2, mijn eerste en 6e van Limoges heb ik er voor klaargemaakt en op laatste dag ook de duivin van d 633 er maar bij. Het bleek een echte kraker te worden, de duiven van de midfond werden door de slechte zichten niet gelost net zo als vele andere vluchten. Even voor 6  kwam mijn eerste duif aan en ik zou hem net melden en was de volgende er ook al.

 • 17.56 9e NPO 19-633 Rex inteelt kadootje uit halfbroer x halfzus Jan x Maralal
 • 17.59 11e NPO 19-624 Neon uit mooie schalie (inteelt Allard) x Elin ( do Kadootje)

 

 

 

Limoges 21

Het was noordoostenwind met in de ochtend veel wind, het lijkt er op dat de mist in het oosten het eerst optrok omdat in tegenstelling tot de wind toch veel duiven aan de oostkant vielen in de ochtend. Mijn eerste duif viel om 12.21 uur, wat goed was voor een 36e NPO. Hij kwam met een bloedgang uit het Noordoosten en zat heel erg hoog, hij had 2 rondjes nodig om te kunnen landen. De doffer heeft waarschijnlijk ook de oostkant gevolgd. Er waren in de afdeling 1416 d in concours. Mijn eerste 6 van de 20 vlogen op alle niveaus 1 op 10 en in de club vloog ik 1 t/m 7 tegen 69d

 • 12.21 35e NPO  19-624 Neon uit mooie schalie (inteelt Allard) x Elin ( do Kadootje)
 • 12.39 44e NPO 18-157 lijn Bonefatius, krompoot, Tjallingi , Kadootje, Allard
 • 13.28 82e NPO 19-608 inteelt Allard uit Snelle Foeke x Annemieke ( do  Allard/kadootje)
 • 13.45 108e NPO 18-143 zoon Ravi (klz Allrard x kadootje) x Samirah
 • 13.53 121e NPO 18-151 inteelt kadootje ,Tjallingi
 • 13.55 127e NPO 19-633 inteelt kadootje.
 • 14.13 165e NPO 18-149  klz Kadootje, Angelina
 • 14.36 227e NPO 20-168 Beeksma x lady Tjallingi 2e jaarling op de uitslag, was de eerste jaarling in NIC Drachten.
 • enz.

 

 

 

31-07-20 Barcelona

 

De duiven zijn vanochtend om 8.50 uur gelost onder Barcelona in Cunit Playa op een afstand van 1387 km. Door de hoge infectiedruk van corona is voor deze losplaats gekozen. Het zal de eerste dag weer enorm warm worden. De temp is nu (15.00 uur) al opgeklommen tot op plekken 39 graden. Er zijn er 8 onderweg

1e get jonge Tjallingi x Nienke (Feikje 299)

2e get. Bonefatius x Krompoot (833)

3e get Bonefatius x Krompoot (827)

9-8 Het was weer een echte een week na deze monstervlucht zijn er 6 van de 8 duiven terug alleen mijn beide getekende zijn nog onderweg. Mijn eerste duif was de 827 en was 13e in Sector 4 Hij arriveerde zondag om 13.30. Mijn 2e duif  kwam maandag om 10.55 uur en nog als 31e gemeld in Sector 4 tegen 261 duiven. De Nationale prijzen waren er toen al lang uit wat weer eens duidelijk maakt dat de laatste loodjes echt het zwaarst wegen. Misschien 12 % van de duiven heeft de Nationale uitslag gehaald en vele liefhebbers zijn er onderdoor gegaan en hebben zelfs geen duif thuis gekregen. Het onweer dat plotseling ontstond in het midden van Frankrijk was hier volgens mij debet aan. Ik heb het idee dat veel duiven daar de weg zijn kwijt geraakt. In het uiterste Noorden is na een week ongeveer 40% van de duiven thuis erg weinig dus. De duiven die thuis kwamen zagen er overigens prima uit en herstellen voorspoedig. heb dan ook goede hoop mijn beide getekende duiven nog weer terug te zien want er is genoeg te eten onderweg.

De vluchten zitten er na 2 vluchten dit jaar al weer op, ze vallen massaal kaal waardoor ik ze niet meer met goed fatsoen kan spelen, wel gaan de jaarlingen nog een dagfond draaien voor extra ervaring net als vorige week

 

 

 

Perigieux 20

Zelf had ik niet mee van deze vlucht wel waren er wat duiven die op een bon waren gehaald door Ruurd Visser Holwerd mee. dat Ruurd met duiven spelen kan bewees hij dit weekend hij begon om 9.12 uur  (23e Nat) met een duifje die hij hier op een bonnetje heeft gehaald. In de afstamming van de duif vind je al mijn stamduiven terug.

Zijn 2e duif staat inmiddels 7e asduif van friesland en beste jaarling. De vader komt uit Foeke een zoon van Allard x kadootje en de moeder is van Durk Weidenaar uit Burdaad Hij vloog een 75e Nat 

 

Limoges 20

Ik had alle jaarlingen mee een een stel oude duiven totaal 35 stuks. De vlucht werd een teleurstelling wat vroege duiven aanging. De eerste kwam aan om 12.02 en de 2e 12.04 twee duivinnen die voor Barcelona zijn gepland. Ze zaten echter onder de stront ondanks de regen die ze onderweg hebben gehad. Daarna vielen ze vlot achter elkaar om 14.30 was de helft thuis.

 

Andre van der heide pakte wel een mooie vroege met een 25e nationaal. Dit was inteelt naar Bonefatius, Andre pakte ook de 2e in onze club met een volle zus van de eerste 

 

 

 

5-7-19 Barcelona

Voor het eerst had ik duiven mee op Barcelona en het werd gelijk een hele zware! Er zat weinig trek in de lucht en de wind kwam van alle richtingen met weinig kracht. ook liepen de temperaturen die ze moesten trotseren op tot 38 graden op sommige delen van het traject. na 1200 km te hebben gevlogen kregen ze nog een regenfront te verwerken en draaide de steeds meer aantrekkende wind naar het Noordwesten en zakte de temperatuur naar 15 graden in het Noorden. De duiven kregen de laatste 20 van de 1362 km te maken met NW 5

Op zondag rond 12 uur kreeg vriend Andre van der Heide een duif op 1365 km!!! een prachtige prestatie omdat vele andere grootheden in de buurt nog op hun eerste zaten te wachten. In het NIC Nieuwleusen pakte hij een 6e van de 85 duiven, daarmee mannen als Gerard Koopman, Auke Smid en Herman Brinkman achter zich latend!! De duif die dit presteerde kwam uit 2 duiven van Ruurd de Zwart en was ingeteelt naar de 185 van Piter Beerda met de Roelofs doffer en de lijnen van Doutzen in de stamboom.

mijn eerste arriveerde de volgende ochtend om 6.27 en was net te laat voor de nationale uitslag maar zit er internationaal ruim in! hij werd 13e in Nieuwleusen. Dinsdag arriveerde de 2e en deze was ook ruim op tijd voor het sluiten van het internationale concours op woensdag 17.00 uur. Op vrijdagavond om 22.15 uur arriveerde de derde van de 5, dat betekende dus 60% thuis op een vlucht waar weinig duiven nakwamen. De duiven kwamen allemaal uit een koppel!!!!  zie stamboom hierboven.

 

Op Cahors vloog Kees Bruinsma met een kind van de Beeksma op teletekst 10e NPO. Cahors werd voortijdig gesloten ook al waren maar ruim de helft van de prijsduiven aanwezig!!

Henri Pander vloog met Troela wat ook een kleinkind van Allard is op teletekst nl. een

4e NPO Dax

 

 

 

 

 

22-6-19 Perigieux

De wind kwam gedurende de hele vlucht uit het noordoosten gemiddeld kracht 3/4 en de laatste kilometers kracht 5 op de neus. Er waren van mij 18 onderweg waarvan 11 jaarlingen. Het werd een zware maar eerlijke vlucht omdat de omstandigheden onderweg voor iedereen gelijk waren met een heldere lucht zonder buien.

Mijn eerste viel om 13.19 en was een kleindochter van Baraboes, ze werd vlak na mijn 2e geklokt welke een jaarling was uit de laatste dochter van Baraboes  om 13.36 arriveerde de 3e kleinzoon van haar!! Uiteindelijk 6 van de 18 in de punten en 16 van de 18 thuis, ik mis nog een oude en een jaarling.

 

Johan Dijkstra uit Warfstermolen werd eerste van onze club op zijn eerste overnachting!! Nadat hij de dag ervoor ook al een eerste speelde op de dagfond, beide duiven waren kleinkinderen van Tjallingi

 

04-06-19 Limoges

Er waren 14 duiven van me mee naar Limoges, De weerberichten waren gunstig in de eerste 450 kilometer neen variabele wind met temperaturen rond de 27 graden draaiend naar zwakke zuidwestenwind. de eerste duiven vielen al vroeg zo rond 5.30 in de afdeling. De echte aankomsten begonnen vanaf 8.00 uur. Om 9 uur waren de teletekstduiven gearriveerd hier in de regio. Mijn eerste (Bont goud x zus Nienke) viel pas om 11.08 uur en toen liep het lekker door.  2e duif was samenkweek met Foeke uit de vader van Foekje, 3e jonge Tjallingi x Nieke gevolgd door 2 kleinkinderen van het kadootje, jonge Tjallingi x Nienke en weer kleinkind kadootje. Uiteindelijk in de afdeling 7 in de punten en in het Rayon zelfs 8. Aangaande prijspercentage wel tevreden maar had ook graag vroegere duiven gehad. nu 12 van de 14 thuis

Andre van der Heide had een mooie tijdduif uit de lijnen van mij van Tjallingi/ Angelina/ Allard x duivin van Ruurd

 

16-07-18 Orange

Het was weer een pittige uitvoering! De duiven begonnen met warm weer en kwamen temperaturen tot 30 graden tegen. de wind was zacht uit het Noorden gedurende de hele vlucht en liep langzaam op tot kracht 3 op het laatste stuk. De duiven in het uiterste Noorden kwamen dan ook niet snel. Om teletext te spelen zou ik voor 9 uur moeten draaien. Mijn eerste arriveerde om 11.19 uu en was goed voor een 60e in de NU zone 4 en was een rechtstreekse dochter van het Kadootje x het Bont Goud,  ze werd gevolgd door 2 kinderen van Annemieke welke een dochter is van het Kadootje x Allard, waarna er nog 2 kleinkinderen van het Kadootje volgen. Uiteindelijk vlieg ik 50% prijs in de NU en zijn er 10 van de 10 duiven teruggekeerd.

 

26-06-18

Perigieux         987 km

Er waren 12 duiven naar deze vlucht afgereisd. Ze werden om 14 uur gelost met een noord oosten wind kracht 4. De gehele vlucht is de wind uit noordelijke richtingen blijven waaien. Afsluitend met windkracht 7 hier op het moment van arriveren van mijn eerste duif om 13.54. Eerder moest ze Friesland door met kracht 5 uit het noordwesten. Het was een kleindochter van Allard en het Kadootje. Haar vader zit bij Jan Grootoonk waar ik in 2016 samenkweek mee heb gedaan met een doffer van Benno Kastelein. Ze was elfde in zone 4 van de NU tegen 1256 duiven en 2e in de provincie Groningen. Dit was de enige ervaren duif die ik mee had en de jaarlingen hebben het dan ook zwaar gehad! Er zijn nu op dinsdag 7 jaarse gearriveerd. 1 doffer en de rest duivinnen.

 

Limoges 2-6        897 km

het was een vreemde vlucht zoals we zijn gewend van Limoges, met veranderende omstandigheden onderweg. de eerste duiven kwamen vlak na 12 en om 12.20 uur waren er al 5 gearriveerd. Het begin was goed al zat er geen echt vroege duif bij, wel zaten ze binnen de eerste 10 procent van de uitslag. Daarna ging het duiven druppelen alleen mijn ervaren duiven lieten tot mijn grote verbazing op zich wachten. De duiven die ik bestemd had voor Barcelona zijn op 1 na helaas niet terug gekeerd. de doffer die thuis kwam had zijn oog kapot en is dus ook aan het einde van zijn loopbaan. Scarlet is niet terug gekeerd helaas. Wat opviel is dat de duiven tegenover de vliegklep slecht kwamen. daar zat ook de pleog die ik voor barcelona had bestemd. Heb dan in de weken die volgden enkele aanpassingen in mijn hok gedaan. 

1e duif  dochter uit de Oude Cees met Fina 12.02uur

2e duif zoon uit Milan met de Baraboes       12.09uur

3e duif kleinzoon Kadootje                         12.19uur

4e duif kleindochter Kadootje                     12.19uur

5e duif Kleinzoon kadootje                         12.20uur

 

 

29-05-18

Limoges

Gisteren zijn er 19 duiven naar Limoges vertrokken, Scarlet is na jaren op de kweek en nu constant onbevruchte of windeieren voor het eerst weer op de vlucht, het invliegen ging haar prima af, ze arriveerde constant in de middenmoot. Nu benieuwd wat dit gaat brengen, komt ze goed thuis dan is het de planning haar voor Barcelona klaar te maken.

 

 

 

18-07-17 Orange

Een jaar na de dood van Ruurd vliegen we weer Orange. Wat een loeier was dat zeg!  De eerste dag de hele tijd knokken tegen de wind in en dag 2 in de regen, de hele ochtend en begin van de middag kwam de motregen gestaag uit de lucht. De prijsduiven begonnen te vallen om 5 uur en bleven vallen tot de volgende ochtend 9 uur. Zelf pakte ik om 10.28 mijn eerste op plek 29 in de afdelingen een 2e in het NIC. Deze doffer "de Zwarte Sam" genaamd, komt voor 80% uit het Jellema soort met daarin een drupje Scarlet. Mijn tweede kwam pas om 13.55 maar was toch nog goed voor plek 118, deze zoon van Tjallingi pakt zijn derde prijs en staat nu fier aan kop bij de duifkampioenen in het NIC. Ook staat hij in de tussenstand in de afdeling 12e, de derde was een jaarling en arriveerde pas de volgende ochtend om 6.30 uur.Ze pakt voor de 2e maal prijs en komt uit de oude Cees x Fina. Nu op dinsdagavond zijn er inmiddels 6 duiven van de 9 teruggekeerd. Tevens is dit mijn laatste vlucht geweest dit jaar, 4 vluchten is me meer dan zat eigenlijk.

 

 

25-6-17 Ruffec

 

Wat op een snelle vlucht zou gaan lijken, pakte toch even anders uit dan verwacht. Er arriveerden veel duiven in de nacht maar door de vele regen en motregen die de duiven de laatste 150 kilometer kregen te verwerken was het verloop daarna vrij traag. De duiven kwamen dan ook zeiknat thuis. De andere vluchten werden op die dag ook door deze omstandigheden afgelast. Daar ik ze niet train op nachtvliegen moesten die van mij het overdag doen neem ik aan, Ook al weet ik niet precies wat de invloed is van deze training zal het ongetwijfeld verschil maken. Mijn eerste duif arriveerde om 7.22 uur en was hiermee 109 in de afdeling. Het was een zoon van Tjallingi en kleindochter van Angelina die op Limoges ook al mijn derde duif was. Mijn 2e kwam uit Baraboes met een zoon van Scarlet en de derde kwam uit de oude Cees met Fina. mijn vierde was een resultaat van samenkweek met jan Grootoonk. Uiteindelijk in het NIC 6 van de 18 in de punten en savonds 15 van de 18 thuis.

 

17-6-17 St Vincent

Deze vlucht is voor mij 1203 km, Het was een pittige vlucht met veelal wind op kop. Het moeten de echte zijn die deze vlucht aankunnen. Om bij de absolute top te draaien zou ik voor 16.00 uur een duif moeten draaien. De absolute top werd het dus niet Ik werd 48e in de NU zone 4 en derde liefhebber in het nic Waar Auke Rekker een geweldige serie draaide! Mijn eerste komt uit een broer van Tjallingi met verder het bloed van de Baraboes, Sije  en Orion door haar aderen. Dit prachtige zwarte duivinnetje was vorig jaar al mijn eerste van Albi en lijkt tot nog veel meer in staat.

 

8-6-17 Limoges

 

Ik had 14 mee naar limoges voor de eerste overnachting het werd een redelijke vlucht van mijn kant. Door het slechte weer in Noord frankrijk en de onweersbuien en mist gebieden die ze onderweg tegen kwamen werd het toch wat later dan verwacht. Mijn eerste duif arriveerde 3 minuten over 12 en was een zuivere Jellema uit het kadootje, x de kleine Fury ze was fris thuis. In de afdeling goed voor plek 69. Mijn 2e was ook voor 87% Jellema, met een drupje Angelina en Sije er door. deze had het iets zwaarder gehad. De 4 duiven die volgden hadden een hoog Tjalligi en Angelina gehalte door de aderen lopen. Uiteindelijk 11 van de 14 zaterdag thuis. de duiven herstelden super!

 

 

 

3-9-16

 

Het Duivenhok van Ruurd de Zwart werd net afgevoerd, een bewogen moment!

17 Juli is hij aan kanker overleden.

De duiven zijn verkocht op een enkeling na die terug zijn naar de oorspronkelijke schenker van de duif.

Door het verlies van mijn vriend en de zorg tijdens de laatste weken van zijn leven is mijn seizoen er voor een groot deel bij in geschoten

 

Ruurd het ga je goed daar boven!

 

 

 

6-7-15

Bergerac

 

Een zeer hete vlucht, waar ik zelf geen duiven mee had, ik houd ze namelijk in dit jaar voor volgend seizoen zodat ik dat weer eens met een ervaren ploeg kan beginnen.

 

Ruurd had er 6 mee en pakte er drie in de prijzen in het NIC speelde hij 3,5 en 8 tegen 58 duiven.

Hij begon met een zoon van Cees ( Loek Gardien RBB) x Kadootje ( Jellema)

2e duif jonge Tjallingi x Sjoukje( rechtstreeks Domenico Barberio)

3e duif Zo Kleintje ( Bijsterveld) x Sjoukje( Topkweekster bij Ruurd)

 

21-6-15

 

Aurillac

 

Dit was een echte!, Ik had 16 duiven mee waaronder 5 jaarlingen, deze jaarlingen gingen op voor de 7e vlucht in hun leven, dit is achteraf toch iets te veel van het goed geweest denk ik want ze zijn nu Zondag 14.00 uur allemaal nog onderweg. De oude deden het wel goed trouwens. De aankomsten waren als volgt :

14.14 zo Dirke x do Angelina

14.16 zo Teletextkweker ( Jellemadoffer bij Foeke Troelstra) x Baraboes

14.18 Inteelt Zwart Goud x bolle wirpenneke ( Barberio)

 

Uiteindelijk pakte ik 9 van de 16 prijs bij ons in het NIC beginnend met 2, 4, 5, enz

 

Ruurd de Zwart pakte weer een eerste in het NIC met een zoon uit zijn Kleintje ( Bijsterveld)

 

Zo hij ook een hele mooie duif pakte op St Vincent 5e in de NU zone 4  met de Orangedoffer  ( zoon Sjoukje) 

 

Louwe geen duiven mee die speelt misschien Bergerac nog

 

31-05-2015

 

Limoges

 

Het was de eerste overnachtvlucht voor veel van mijn duiven. Ze kwamen redelijk af volgens mij 3 van de 11 nationaal in de prijzen. Mijn eerste is een dochter van Baraboes en kleindochter van Scarlet. Mijn 2e is zoon Scarlet en 3e kleinzoon Angelina. dus Angelina is weer in elke duif aanwezig.om 13.00 uur 8 van de 11 thuis.

 

Louwe fokkinga pakt in het NIC Zwaagwesteinde 6 van de 12 in de prijzen allen afkomstig bij mij vandaan. Zijn 1e is een kleinkind van het Kadootje 2e kleinkind Angelina 3e kind 3e en 4e kinderen van het Kadootje en 5e kleinkind Angelina 6e kleinkind Baraboes en Sije 

 

Ruurd de Zwart pakt er 4 van de 10 op tijd . Zijn eerste en vierde kwamen uit de jonge Tjallingi wat een zoon is van Tjallingi x Angelina

 

 

27-11-14

 

Dit was een bewogen jaar voor mij vooral midden in het seizoen  gebeurde er van alles in mijn leven wat niks met duiven te maken had. Uiteindelijk heb ik alleen op Orange ingekorfd. Met helaas als afloop een afgelasting omdat het bestuur NPO weer eens dacht op zijn strepen te moeten gaan staan. De ZLU heeft namelijk een goed verlopen vlucht georganiseerd. Ze zouden voor de herkansing naar Bergerac maar in de voorbereiding van die vlucht is mijn schoonvader overleden....geen overnachting voor mij dus dit jaar.

 

Louwe fokkinga heeft wel erg sterk gepresteerd met mijn duiven, hij heeft een prijspercentage van 56% gedraaid in zijn 2e jaar en werd 4e keizer-generaal in het NIC de Reisduif te Zwaagwesteinde. En dit bereiken zonder Sint Vincent in te korven is toch klasse.

11 van de 12 prijsduiven kwamen bij mij van het hok en die andere kwam van mijn vriend Ruurd

De Lijnen waar Louwe succesvolmee is zijn vooral Het kadootje, Baraboes, Angelina en de  Sije.

 

2-6-14

Een mooie vlucht vanuit Limoges

Louwe pakte er 4 van de 6 in de prijzen en begon met een kleindochter van het Kadootje van Jellema, gevolgd door een dochter van Angelina. alle 4 de prijsduiven komen bij mij vandaan.

Ruurd heeft ze nog niet zo in vorm als vorig jaar en pakte maar 3 van de 12 in de prijzen waaronder kleinkind Angelina en Tjallingi, hij had voornamelijk nieuwelingen mee en maar 2 ervaren duiven.

Wilco Bruining zat er ook goed bij met een kleinkind van Scarlet deze duif pakte een 22e in de NU zone 4 tegen 1422 duiven

Actueel

 

28-5-2014

Er zijn geen duiven voor Limoges ingekorfd. Door priveomstandigheden zal er dit jaar waarschijnlijk alleen worden meegedaan aan de vlucht van Orange. Wel hebben mijn vrienden Ruurd de Zwart en Louwe Fokkinga duiven mee dus dan daar maar kijken

Afgelopen voorjaar ben ik bij Trio Vollenbregt geweest voor aanvulling, deze mannen hebben in 2013 uitgehaald op de zwaarste Barcelona in 20 jaar beginnend met de Nationale overwinning. SUPER HEREN!!

Hier heb ik 12 eieren meegekregen, voornamelijk uit het soort van de Lupino's de Barcelonawinnaar was dan ook voor 75% Lupino en verwant aan Tjallingi

Het was een mooie ontmoeting met deze vriend van Jan Bronswijk, daardoor voelde ik gelijk een verbondenheid.

24 Juni 2012

Op Ruffec had ik 19 duiven mee, helaas is dit niet geworden wat ik ervan verwacht had, de duiven stonden er prima voor maar de vlucht werd te makkelijk door de wind en het feit dat we met een ochtendlossing te maken kregen

eerste duif om 18.41 op afstand van 917km kind van Tjallingi

tweede duif 18.45 broer Tjallingi

Orange

Mijn eerste duif was mooi op tijd en vliegt een 23e provinciaal, ze is een kind van Sije x Baraboes .

Daarna begon het lange wachten een zusje van haar was mijn 2e duif maar deze kon al geen provinciale prijs meer pakken. De duiven waren achteruit gegaan in conditie in de mand vermoed ik want naast dat ik nog goeien mis kwamen ze ook te laat, ik vermoed dat de pinda's de oorzaak zijn geweest. De duiven die thuis waren waren buiten dat ze waren verregend fysiek er goed aan toe.

26 juli

2 prachtige jongen gehaald van Waldhok rechtstreekse kinderen uit de asdoffer. Heerlijk een middag zitten melken bij Gaatse samen met Ruurd en Louwe

13 November 2012

Mijn duivenvriend Jan Bronswijk is vandaag overleden na een succesvolle hartoperatie is hij gesneuveld aan een bacteriele infectie aan zijn nieuwe hartklep.

Jan, dank je voor de vele adviezen en de  vele fijne gesprekken over onze gevleugelde vrienden. ......................Jan ik zal je missen!!!!!!!

25-11-12

De Kogel is door de kerk.......Ik ga verhuizen naar sibrandaburen    Door het samenvoegen van de kwekers en vliegers tot een nieuw kweekploeg  en de kosten die een verhuizing meebrengen, zal een deel van mijn kwekers, ondermeer rechtstreekse Jellema's in de verkoop komen. De aangeboden duiven ouder dan 2010 hebben zich alle reeds bewezen en hebben prijsvliegers voort gebracht.  www.duivennet.nl

 

Nou de verhuizing naar Sibrandaburen is voorlopig van de baan. Het was een prachtige plek geweest om te wonen maar helaas is het financieel niet haalbaar om ons daar blijvend te vestigen. Petra (mijn vriendin) blijft daar wel wonen om haar vader te verzorgen en ik zal haar zoveel mogelijk helpen.

De vewachtingen voor komend jaar zijn dan ook niet zo geweldig dit jaar. Ik heb een groot deel van de kwekers verkocht en deze vervangen door mijn beste vliegers. ook zitten mijn beloftes bij mijn vriend Louwe op de kweek en de jonge duiven waren nog niet opgeleerd. We gaan kijken wat het seizoen brengt.

29-5-13

Nou het is zover, de eerste 7 duiven zijn ingemand naar Limoges, een redelijk onervaren ploeg is mee waarbij 1 doffer zit die zich vorig jaar op Ruffec redelijk liet zien de rest is een onbeschreven blad

02-06-13

Niet echt een geweldige vlucht voor mij, als ik het vergelijk met mijn vriend Ruurd de Zwart hebben mijn duiven veel meer geleden.

Bij Ruurd kwamen ze aan een touwtje hij pakte zijn eerste duif om 12.35 uur en 13.15 had hij al 5 van de 10 thuis waaronder 2 kleinkinderen van Angelina

mijn eerste was om 13.29 uur aanwezig maar kwam pas om 13.46 binnen en is een zoon van Scarlet dus kleinzoon Angelina

mijn tweede kwam om 14.33 en is kleinzoon van Baraboes en Sije.

De 4e duif uit het NIC was voor G en G de Graaf en komt hier rechtstreeks van het hok hij is een kind van Tjallingi met het Kadootje

conclusie ik heb ergens iets fout gedaan in de voorbereiding en mijn hok heeft warmte nodig evenals de baas overgens

15-6-13

Nou dat was hem dan de klassieker........ 2 mee 2 prijs, ik mag niet klagen ook al waren ze niet vroeg.12.58 en 13.10 maar dit was ingecalculeerd het waren 2 duivinnen die altijd in de 2e helft van de prijzen arriveren zo ook nu.

De eerste komt uit Sije x Baraboes

De tweede uit Kleine Fury x Bolle witpenneke

Ruurd maakte weer een prachtige uitslag.hij begon om 11.32 met een dochter van Angelina goed voor een 38e Nationaal.

hij draaide 6 van de 7 in de prijzen en vloog 1 t/m 3 in het NIC . Zowel zijn eerste en zijn 4e duif komen bij mij vandaan de 4e is een dochter van het kadootje

23-06-13

Ruffec

Nou die regenvlucht zit er ook weer op, momenteel (10 uur) 15 van de 17 thuis. Ze hebben van Ruffec inmiddels een dagfondvlucht gemaakt, als ze dat toch jaarlijks besluiten bij de NPO laat ze hem dan ook zo op het programma zetten weten we ook waar we aan toe zijn!

Mijn eerste duif arriveerde 0m 18.35 en is Kleindochter Scarlet en dochter Baraboes.

Tweede 18.47 zo kleine Fury x bolle witpenneke.

 

Ruurd draaide zijn 2e eerste in het NIC , wat een seizoen draaid die man zeg!

Zijn eerste kwam uit zijn topduivin Sjoukje x een zoon van Tjallingi x Angelina

Ze pakt de 5e in de NU Zone 4 tegen 1757 duiven en 8e provinciaal tegen 2400 duiven

 

Mijn vriend Louwe deed mee aan zijn eerste overnachting en draaide 3 van de 8 in de punten...lekker begin Louwe!

 

Een ding wordt steeds duidelijker andere liefhebbers vliegen beter met mijn duiven dan dat ik dat doe!! Kweken is mijn hobby dus ik geniet net zoveel van de prestaties die anderen hebben met mijn duiven dan dat ik zelf presteer

 

 

Zelf heb ik niet meegedaan op Cahors maar mijn vriend Ruurd de Zwart zet maar door met goede uitslagen!

Hij begint met een 37e Noordelijke unie met een zoon van Cees (Lupino) x het kadootje van Jellema door mij gekweekt.

Ook draaid hij op chateroux een 6e Zone 4 NU. Met een kind van Pietertje( Als ei bij Pieter Veenstra gehaald x de Blauwe Ganzeveld

Orange 2013

Pfff wat een kutvlucht heb nu (zondagochtend 9.00 uur) nog maar 3 van de 18 thuis, er zijn nog vele bewezen duiven onderweg.

Mijn eerste was om 13.23 en is een kind van Tjallingi x het Kadootje (Jellema). Deze duivin heeft tot mei bij Louwe  Fokkinga op de kweek gezeten, haar broer arriveerde als 2e bij G en G de Graaf uit de Westereen.

mijn 2e was ook mijn 2e op St Vincent uit Kleine Fury x Bolle Witpenneke

Ruurd gefeliciteerd jongen met je 6e Nationaal, wat een seizoen draaid die man!!! zijn eerste is een halfbroer van de duif die zo vroeg zat op Ruffec. hij komt uit een zoon Dolle Dries via Gaatse Bosma x Sjoukje een duivin die hij rechtstreeks bij Dome Barberio hebben gehaald.

Zijn 2e ook goed voor de eerste 50 nationaal komt uit een halve jellema die bij mij is geboren x een Barberioduivin die Ruurd zelf heeft gekweekt.

Louwe pakt, zoals het nu lijkt, de 3e jaarling uit de sector super!!!  Dit doffertje was ook al zijn eerste op Ruffec.Hij is bij mij gekweekt en is het eerste jong van Samirah welke afgelopen winter naar het kweekhok is verhuisd Hij is voor 75% Jellema.

maandagavond inmiddels 9 van de 18 thuis waarvan 2 jaarlingen en er zijn nog 7 jaarlingen onderweg

8-8-13

Afgelopen weekend genoten van de duivensport in optima forma.....Zelf had ik geen duiven mee want ik was in Sibrandaburen. Maar besloten om bij mijn duivenvrienden Foeke Troelstra en Albert Beeksma te kijken. Deze goed vliegende combinatie presteerde het om voor de eerste keer op teletext te komen met een 6e NPO Bergerac......Feest natuurlijk, wat heb ik genoten van het plezier van beide mannen. De duif is een zuivere Jellema die gefokt is uit samen kweek tussen de combinatie en mij.

Ruurd de Zwart is Kampioen!!!!!!!!!!!!!

hij is eerste geworden in het NIC Zwaagwesteinde wat een geweldig seizoen heeft hij gedraaid zeg....Ruurd gefeliciteerd jongen, je hebt het verdiend

 

 

 Seizoen 2013

 In het NIC Zwaagwesteinde zijn afgelopen seizoen 5 duiven  bij de eerste 16 duifkampioenen geeindigd die voor 50% of meer van mijn duiven afstammen. Hierbij zat niet 1 duif die bij mij op het hok zit momenteel. Dus is wel duidelijk mijn systeem is niet goed! Mijn duiven wel!

2e duifkampioen Ruurd de Zwart                   50% Jellema/Bos

3e duifkampioen Ruurd de Zwart                   rechtstreeks Cees x Kadootje

5e duifkampioen Ruurd de Zwart                    kleinkind Tjallingi en Angelina

15e duifkampioen G en G de Graaf                rechtstreeks Tjallingi x Kadootje

16e duifkampioen Louwe Fokkinga                kleinkind Sije, Oria en Baraboes tevens beste jaarling.