Verzorging

De verzorging van mijn duiven is zo dicht mogenlijk bij de natuur gehouden. Ik houd ervan dat der duiven de vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen zodat ze zelf kunnen zoeken en doen wat ze nodig hebben. Ze vliegen dan ook zoveel mogenlijk los in de zomer en de winter zodat ze in mijn ogen beter leren om met de elementen om te gaan. Het probleem met de roofvogels is hier relatief klein, ik denk dat ik op jaarbasis tussen de 3 en 10 kwijt raak op die manier. De hokken worden niet geschrapt met als gevolg dat ik na 12 jaar al niet meer recht op in de hokken kan staan....de hokken zijn overgens kurkdroog. De duiven drinken meestal uit de vijver maar zolang de vissen het hier goed in doen lijkt mij dat geen bezwaar.

Voeding

Ik gebruik het meest het voer van mariman en versele laga. In het vliegseizoen meng ik kweek, gerry plus en vetrijk door elkaar en geef ze volle bak ot ze de bak leeg hebben. Naar de vluchten toe voeg ik pinda's bij en verhoog het vetrijke gedeelte en vul ik de voerbak bij zodat ze de bak niet leeg hoeven te eten. In de winter voer ik 4 seizoenen en 60% gerst. en haal de drinkenspannen uit het hok zodat ze puur op de vijver zijn aangewezen. Voordeel van dit systeem is in mijn ogen dat ze zich beter kunnen reden na een rampvlucht en ik op die manier minimaal 70% van mijn duiven na zo'n vlucht weer thuis krijg. Nadeel is dat als ze thuis komen van de vlucht ik altijd wel tijd verspeel omdat ze eerst de vijver induiken.

Medisch

Eigenlijk doe ik medisch gezien erg weinig, de ouden krijgen 3 week voor de eerste overnachting een geelkuur en dit herhaal ik 1 keer na 4 week. de jonge duiven krijgen  in principe niks. Ik heb wel eens met een hele zware coliuitbraak in het seizoen baytril gebruikt maar mijn voorkeur gaat uit naar uitzieken of opruimen van de duiven die het systeem niet aan kunnen. In het voorjaar krijgen de duiven nog wel een wormpil gevolgd na 14 dagen met luis/wormdruppel dit doe ik als de duiven net op eieren zitten.